Ketterä yritys


AgileJkl järjesti Jyväskylässä huhtikuussa seminaarin teemalla Business Driven Agile. Ajattelin kuulevani tilaisuudessa lähinnä siitä, kuinka ketteriä menetelmiä käytetään ohjelmistoalan tuotekehitysprojekteissa, olivathan kaikki puhujat IT-alan asiantuntijoita. Menin paikalle uteliaisuuttani, vaikka epäilinkin, etten saisi tilaisuudesta kovinkaan paljon irti. Olin väärässä. Seminaari oli loistavaa johtamiskoulutusta!

Asioita käsiteltiin luonnollisesti ohjelmistoyritysten näkökulmasta, mutta muillakin aloilla painitaan aivan samanlaisten haasteiden kanssa. Sain jälleen muistutuksen siitä, kuinka paljon yhteistä eri alan yrityksillä onkaan. Ketterää toimintamallia voisi hyvin soveltaa millä alalla tahansa.

Ketterä yritys pystyy vastaamaan haasteisiin nopeasti muuttamalla omaa toimintaansa. Ketteryys on kykyä vaihtaa suuntaa, jos toimintaympäristö tai asiakkaiden tarpeet muuttuvat.

Seminaarin tärkein viesti oli, että koko organisaation on oltava ketterä. Vasco Duarte painotti heti alussa, että yksittäisen toiminnon ylivertaisesta ketteryydestä ei ole yritykselle eikä asiakkaalle mitään hyötyä. Se vain ruuhkauttaa muut toiminnot. Jos yrityksen toimintoja ja prosesseja lähdetään siis optimoimaan, on optimoitava koko bisnes alusta loppuun, ei vain osaa siitä.

Ketteryydessä ei ole kyse vain nopeudesta. Hermanni Hyytiälää lainatakseni: ”It’s not about speed”. Kyse on koko organisaation laajuisesta ajattelutavan muutoksesta, jonka on alettava ylhäältä päin. Työtä voi tehdä ketterästi vain, jos johtamistapa tukee sitä. Ihmisille on annettava aikaa, tilaa ja lupa myös epäonnistua. Agilessa ratkaisee lopputulos eikä se, kuinka työ tehdään.

Kiitos ajatuksia herättävästä seminaarista, AgileJkl! Nähdään ensi vuonna!

Mari Nokkonen-Pirttilampi

Mari Nokkonen-Pirttilampi

Olen kääntänyt ja kirjoittanut tekstejä työkseni vuodesta 1998. Kirjoittamisen lisäksi markkinointi on lähellä sydäntäni, ja nykyisessä työssäni yhdistyvät molemmat. Vapaa-ajalla nautin puutarhanhoidosta ja uusien asioiden oppimisesta.
Mari Nokkonen-Pirttilampi